Ontvang de nieuwsbrief!


Ontvang HTML?

De rasstandaard van de Welsh Springe Spaniel

  

Algemeen De Welsh Springer Spaniel is een symmetrisch, compact gebouwde hond; de bouw is gericht op uithoudingsvermogen en hard werk. De Welsh is een energieke hond met een soepele en snelle gang en veel werklust.
Kenmerken Sterk, vrolijk and energiek.
Temperament De Welsh is een zeer vriendelijke hond zonder agressie. De Welsh is daardoor een uitermate geschikte huishond en past goed in een gezin met kinderen.
Hoofd en schedel De schedel van de welsh past qua lengte in verhouding tot het lichaam, met een duidelijke stop onder de ogen. De spieren zijn middellang met een hoekige vorm. De neusgaten zijn goed ontwikkeld, de kleur is vlees kleurig tot donker.
Ogen De ogen van de Welsh zijn middel groot en hazelnootkleurig tot donkerbruin.
Oren De oren van de Welsh zijn enigzinds laag aangezet en hangen dicht bij de kaak. De oren zijn verhoudingsgewijs klein en de breedte neemt geleidelijk af richting het uiteinde van de oren.
Bek De kaken van de Welsh zijn sterk en zijn scharend wat wil zeggen dat de boventanden de ondertanden net overlappen.
Nek De nek van de Welsh is lang en gespierd.
Voorpoten De voorpoten zijn stevig, recht en zijn middelmatig lang.
Body Het lichaam van de Welsh is niet lang, sterk en gespierd. De hond heeft een diepe borst. De lengte van het lichaam staat in verhouding tot de lengte van de poten.
Achterhand De achterhand van de Welsh is sterk en gespierd, wide and fully developed with deep second thighs. Hindlegs well boned, hocks well let down, stifles moderately angled, neither turning in nor out.
Voeten Rond, met dikke kussens. Stevig en katachtig, niet groot of gespreid.
Staart De staart van de Welsh Springer Spaniel mag vanaf dit jaar (2001) niet meer gecoupeerd worden (net als bij andere hondenrassen). De staart is laag aangezet en komt nauwelijks boven de hoogte van de rug uit. De staart heeft een lange beharing.
Gangwerk Het gangwerk van de Welsh springer Spaniel is soepel en krachtig.
Beharing De beharing van de Welsh is sluik of glad en heeft een dichte, zijdeachtige structuur. Krullen in de vacht zijn ongewenst.
Kleur De vacht van de Welsh is diep rood en wit van kleur.
Grootte De Welsh reu heeft een schofthoogte van ongeveer 48 cm; teven hebben een schofthoogte van circa 46 cm.
Afwijking Elke afwijking van voorgaande kenmerken moet beschouwd worden als een afwijking van het rasstandaard. De ernst hangt af van de mate van de afwijking.
Noot De reuen moeten twee testikels in de scrotum hebben.